“Be yourself, everyone else is already taken.”

Bismillah 5


Bismillah 5



Ertinya :

1) Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
2) Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan
3) Dengan nama Allah Yang Mencukupkan
4) Dengan nama Allah Yang Memberikan kesihatan yang baik
5) Dengan nama Allah yang tidak memberi kemudaratan dengan namanya akan sesuatu pun di dunia dan di langit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui


Fungsi Bismillah 5 adalah seperti berikut:

1. Penawar bisa diri

2. Penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang

3. Penawar bisa-bisa badan.

4. Penawar bisa batu merian

5. Untuk mengubat penyakit yang tidak diketahui puncanya.


Cara Merawat:

Letakkan tangan di tempat yang sakit, tarik nafas, kemudian bacalah Bismillah 5 ini sebanyak tujuh kali. Kemudian tiupkan di tempat yangsakit itu. Selepas itu tiup pula ke atas air.Kalau anggota yang sakit itu tidak boleh di sentuh dengan tangan kerana sakit atau sukar, bolehlah letakkan tangan di bahagian anggota lain dengan ikitikad bahawa anggota tersebut adalah angota yang sakit. 


Fadhilatnya:

1. Makbul segala hajat dan cita-cita.

2. Luas rezki

3. Menang dalam peperangan.

4. Penerang hati.

5. Dijauhkan dari segala penyakit.

6. Dibaca 70 kali tiap-tiap hari aman dari ancaman raja-raja dan pembesar yang zalim

7. Dibaca di tempat yang suci nescaya dapat melihat malaikat, jin dan syaitan.

8. Dibaca pada malam Jumaat 20 kali boleh melihat orang di dalam kubur.

9. Aman daripada binatang buas.

10. Air laut menjadi tawar.

11. Terlepas daripada terkena bunuh jika dibaca kepada tubuh badan.

12. Jika ditulis dan dijadikan azimat atau dibaca pada sawah aman daripada ancaman babi, tikus atau burung.

13. Terselamat daripada bahaya musuh dan seteru.

14. Terselamat dari karam di laut.

15. Jika dibaca pada minyak malam jumaat tiga kali, boleh memudahkan perempuan beranak jika meminumnya.(air selusuh bersalin)

16. Orang yang pekak jika dibaca pada telinganya selama 7 hari nescaya dapat mendengar.

17. Orang gila atau yang dirasuk oleh iblis apabila dibaca ditelinga 3 kali InsyAllah lari iblisnya.

18. Boleh tawarkan segala jenis bisa termasuk bisa sengat binatang seperti lebah, ular dan ikan.

19. Boleh tawarkan segala jenis racun dan santau, seperti yang diperbuat daripada miang rebung, ulat buku mati beragan, hempedu katak dan sebagainya.

20. Terkeluar daripada penjara apabila dibaca bersungguh-sungguh.
 

credits: Tuhfatul Asyraf

http://private-loft.blogspot.com/search?updated-min=2011-12-31T16:00:00-08:00&updated-max=2012-06-18T02:25:00Z&max-results=50&start=43&by-date=false

Read more...

Petua

Nak simpan petua nih biar senang refer untuk masa hadapan haha

Copy dari blog ceeramoon.

TIPS 1 :  Tips kempiskan perut dalam pantang

Salam kak ceera, congrats sbb dh ada sepasang anak. sy ada baca dlm blog akak yg akak sapu air asam jawa campur kapur utk kempiskan perut lps bersalin kn? Kakak sy baru lps bersalin nk cuba lps sy ckp kat dia. Tp kalau tak kawin lg n nak kempiskan perut boleh guna cara sama ke? Thanks for sharing. Love for keisha n yunnan :-)

Ok, aku jawab sekali harung kat semua yang tanya tru email, komen, fb and twitter.
Sorry kalau aku tak reply, sebab penat nak menjawab banyak kali...

Ni aku buat entry khas untuk pertanyaan korang.
Kalau tak faham jugak kaluuuuu, di alu-alukan untuk tanya di komen bawah ini. Insy aku akan jawab asap. Kata sudah ada komen baru from nuffnangx, sepantas kilat orang tanya... sepantas kilat juga aku jawab.

Sebenarnya, aku dah pernah buat entry pasal kempiskan perut dalam pantang ni 2 tahun yang lepas.. Ini entry nye... Klik saya please...
Tapi aku buat la lagi sekali demi korang semua...

Pertama:
Pakai asam jawa di perut.
Kebaikkannya, ofcoz untuk kempiskan dan buang lendir di dalam perut.

Mula-mula asam jawa tu ko kena masak atas api. Buang biji-biji yang ada. Tambah air sikit kalau terlalu likat. Dan kalau boleh tambah sedikit dengan kapur sirih. Tapi jangan letak terlalu banyak, kang terbakor pula kulit ko. Kapur kan panas. Ko letak dalam setengah sudu je cukup untuk satu paket asam jawa.

Dah sebati semuanya. Tunggu suam-suam dan lumurkan di sekeliling perut.
Kalau boleh buat malam-malam masa nak tidur. Jadi takde la terasa seksa sangat.
Bila dah pakai kat perut, ko barutkan perut yang sudah disapu asam jawa. Barut tu buat sendiri! Buat sejibik macam barut baby tu. Kena usaha sikit la..

Aku biasanya, lepas sapu asam jawa. Pakai barut. Then pakai pula legging yang sampai atas pusat tu untuk lebih selesa. Jadiknya, bila asam jawa tu dah kering, dan bila ko bangun dari tidur. Takde la asam jawa tu bertaburan ke atas katil. Agak seksa okey kalau asam jawa yang kering tu bertabur atas katil and lantai. Dulu, hari-hari aku sapu bilik. Kali ni dah bijok sikit, tak payah dah sapu bilik. Kuikuikui...

Pakai dalam 10 malam.
Nak pakai sampai habis patang pun boleh. Rajin tak rajin ajer lah.
Nak pakai sampai dah rasa perut takbuncit pun boleh.

Kedua:
Pakai asam limau nipis yang dicampur dengan kapur sirih.

Yang ni ko tak payah masak. Yang ni just perah limau, lepas tu letak sikit kapur sirih dan pakai waktu siang setiap kali lepas mandi.
Kalau pagi petang mandi, then pakai la pagi petang.
Pakai satu perut juga, tapi tak perlu sampai keliling perut.

Dan yang ni tak payah sampai berbarut-barut sebab cepat kering. Dia macam bedak sejuk gitu.

Yang ini pun sama jugak. Nak pakai berapa hari ikut suka engkolah!
Engko yang nak kurus kennnn...

Ok kalau sesiapa yang masih bujang atau bukan dalam pantang tapi nak try jugak. Buat sajalah. Tak bagi effect yang -ve pun.

Selamat Mencuba!

Love: Ceera =P



TIPS 2 :  Kecutkan Apa Yang Boleh Di Kecut

Kali ni aku nak kongsi ilmu yang aku ambil dari mak aku.
Cara2 untuk mengecutkan badan secara tradisional tanpa menggunakan jamu2 yang ado.
Kira ko tak perlu keluarkan duit yang banyak untuk buat semua nie.
Menggagau je kat dapur ko tu.
Kalau ada, alhamdulillah... Kalau takde, pergi la kedai runcit sana beli. Bukan mahal pung...

Pertama: Bertungku.
Bertungku sangat penting ye kawan2. Kalau boleh, selama 44 hari tu ko kena bertungku. Tapi now aku tak bertungku ldah Sebab kat umah mertua takde tungku. Rugi 2 minggu aku.. Takpe, balik rumah mak, sambung tungku balik.

Cara2 nak tungku. Mula2, kasik panas itu tungku. Panas gile2 punye. Pastu kasik balut itu tungku supaya kalau kena kat mana2 bahagian badan ko, tidak la melecur. Then, Pepagi dalam kul 8 cam2, letak kat celah kangkang untuk haba2 tungku tu keluar.

Ia elok untuk pengecutan ehem2...
Agak2 dah tak berapa nak panas.. ko tungku la kat bahagian peha dan juga perut. Cara2nye kena tanya yang pakar. Jangan main belasah jer. Bahaya...

Kedua: Mandi air daun2.
Kalau rajin, boleh la buat selama 44 hari.
Macam aku, mak aku larat buat sampai 10 hari jerk...
Daun2 yang aku tau mak aku rebus adalah daun mengkudu dan daun inai. Daun lain aku tak berapa nak cam, sebab eh.. tau2 mak aku dah bagi air rebusan tu untuk aku mandi, ngeh ngeh ngeh...

Best wooo mandi air daun nie. Segar jerk..
Kalau tetek ko sakit semalaman. Besoknye mandi air daun, terus dah tak sakit dah. Kiranye takde la sakit tu hilang begitu saje. Kira ko boleh la tahan lagi sehari untuk kasik anak ko menyusu. Padahal malam tadi, dah nangis2 dah sebab sakit kat nipple.

Mula2 mandi dengan air biasa siap bersabun semua. Dah bersih, baru mandi dengan air daun. Takyah bilas2... biar gitu ajer. Tak melekit pun.

Kebaikan mandi air daun nie; untuk badan jugak la.. kecut2kan apa yang boleh di kecut, haha...

Ketiga: Lumurkan badan anda dengan minyak gamat.
Setiap pagi dan malam ye...
Kasik sapu satu badan ko tu dengan minyak gamat. Kalau mak aku bubuh kat badan aku. Sebotol yang petak tu, 3 hari je boleh abis. Tapi kalau aku bubuh sendiri, mau seminggu baru abis, hehehe....
Nanti ko akan dengar suami ko complain like ciput;
Ciput: B rinduuuuuuuuuuuuu dengan bau ayang...
Nak jawap senang ajer kawan2...
B nak ayang bau minyak 44 hari nie ker? atau B nak badan ayang tak cantik seumur idup?

Compom suami ko akan terima bau minyak ko tu untuk 44 hari... =P
Kebaikan dia: Kurangkan merah2 strecthmark dan kecutkan apa yang boleh dikecut jugak...

Keempat: Perahan limau nipis + Kapur
Ala, kapur yang makan dengan sirih tu, bukan kapur conteng kat papan itam tu ye...

Cara dia: Ko perah limau nipis. Buangkan biji2 yang ada. Lepas tu, bubuh skit kapur tu ke dalam perahan limau. Jangan banyak2 sangat kapur itu ye. Sesedap rasa jerk...

Kebaikan: Kecutkan perut ko la... peha ko ke..
Yang nie semua untuk kecutkan apa2 yang boleh di kecut.

Pakai waktu pagi dan malam. ko sapukan kat bahagian perut, peha dan juga bambam... sapu lite2 sudah. Pas dah sapu pakai la bengkung.

Pakai selama 44hari jugak ye..


Dan yang terakhir dan yang paling hebat sekali adalah asam jawa.
Ko campurkan dengan air skit, sesedap rasa. Jangan kasik cair sangat dan jangan terlalu pekat sangat. Lepas tu, buangkan biji2 yang ada. Dah tu. Ko kasik rebus supaya asam jawa tu panas2 suam.

Lepas dah suam2... ko sapukan kat bahagian perut dan peha.
Pakai waktu malam dalam jam 8lebih gitu.
Dah siap pakai, ko amik la sehelai kain kasik ikat kat perut dan peha. Ala2 barut gitu. Pakai sampai besok pagi.

Tapi hazab jugak la ye kawan2. Sebab ehhhhhhhhh.. besok pagi asal ko bangun je, mesti akan berterabur segala asam jawa yang sudah kering ke lantai. Tak pun masa ko tido, akan berterabur kat atas tilam.

So pepagi lagi, ko dah gigih menyapu kat dalam bilik...

Pakai sampai 10 hari jerk.
Oh masa mula2 aku pakai, perut aku macam 4bulan mengandung okey. Lepas tu kecut skit demi skit dan now, perut aku sudah kembali normal. Tapi buncit tatap ada. Dulu kan aku buncit jugak, huhu~

Ok itu ajer yang aku amalkan buat masa skang.
Kalau uols jenis pantang sendiri di rumah, boleh la try cara2 yang aku cakap nie..
Berbaloi2...

Love: Ceera =P

Read more...

Ramadhan dan Raya pertama sebagai isteri

Akhir bulan ini 29 Ogos, genap 4 bulan kami berkahwin.
Alhamdulilah! =)
Dan tahun ini tahun pertama aku berpuasa,
beraya sebagai seorang isteri. Auww hehe.

Malam ni baru kami balik Banting.
Nasib baik beliau wahai suami
xkisah dan xgaduh nak raya di mana dulu =).

Sekarang tengah struggle marking final exam paper.
Lotih den. Poning betui dengan jawapan budak2 ni.

Apepun selamat hari raya buat suami,
Keluarga mertua yang di kasihi
dan keluarga sendiri yg sayang smpai mati.

Nak kata excited sangat nak raya xdela.
Sebab penin2 lepas raya nih nak pindah rumah sewa.
Duit duit di mana ko duit.
Aku nak beli macam2 nih hehe.


Selamat Hari Raya korangggg. Muahhhsssss ^__^"


Read more...

Sahabat sayang smpai lebam ^__^


Banyak nak tulis tentang mereka mereka ini.
Sangat sangat terharu, sanggup dtg dari jauh *kesat2 hingus*

Tapi sebab penyakit semulajadi mmg malas menulis =(
aku attach link yg aku penah buat utk kawan2 kesayangan hati ini.
tapi xcukup korum explaination aku nih.
sebab masa ini cuma untuk housemates jea.

Tapi aku harap dorang semua tahu
yang aku sayangggggg sgt2 dorang nih.
Sedih jugak ramai yang dtg masa kenduri kahwin
tapi xsempat amik gambar.
sebab aku bersanding lambat. sob3.
tak apala. ape nak buat
nasi da jadi bubur. jom makan! eh puasa hehe

https://www.facebook.com/notes/nora-syida/mereka-memamg-manis/387385682057


Nak feeling2 entry panjang, aku copypaste ape yg pernah ditulis hikhik

Peringatan: sila baca dgn background music "Forever Friends" by Vitamin C dan lebih enak dibilik yg ada econ atau angin sepoi2 bahasa. 

emot, azie, syu, ema, pajil dan azan. mereka mereka memang manis. ok tp kdg2 agaks masam juga. tapi menawan dan baik hati sudah semestinya! 

__________________________________________________ 

~ Emot : mmg seorang pelucu walaupun kdg2 dingin tp xpea, ko mmg top ranking kesukaan hati aku. kalo ikut ranking, kau la yg paling lucu dan l**** haha.kau taukan kau mmg id0la aku dlm certain perkara ngeh3. Poster ttg postur bdn emot mmg ade di merata bilik didinding sb die kan idola! 

~Azie :hee..eh kenapa aku kena gelak dulu nih. emm xtau nk describe mcmne. ok penyelamat bangsa dan pemusnah serangga yg berjaya. HA HA HA. tp ade sedikit garang dan percayala, die nih pemalu giler mcm kalo tbe2 ade lelaki ngurat, jalan xpndang kiri kanan terus nk langgar tiang..*ok meh cium2 ckit meh, mlm nnt dtg bilik aku eh..ade kelas* 

~Syu: suke nak bajet2 ayu..tp mmg ayu2pun..icih hee..tp skang sedang mula belajar melaser dgn cara yg halus lagi sopan. syu, awas..sila hentikan ok..ko belajar msk jea dgn aku (tipu2), jgn terpengaruh dgn anasir yg tidak2 kekeke. 

~Ema : ok jgn terpedaya dgn kecumelan dan keriangan riang ria si kecik ini. garang ok sebenarnye..tp lucuuuu sgt..tp kelucuan die agak pelik..atau lebih tepat ekstrim..haha..*lariksss*. sgt kecik smpai rase bole lambung2 dgn sebelah jaripun bole! 




Kekasih hati 
bertukar ganti 
Kawan sejati 
sukar dicari. 


ok, sb azie emot ckp, awas dot, ko kena tulis pnjang2, nah aku bg lirik sekali sb kmpm korg xhapal lagu ni kan..korgkan skang hafal formula dan structure molecule2 jea.. 


And so we talked all night about the rest of our lives 
Where we're gonna be when we turn 25 
I keep thinking times will never change 
Keep on thinking things will always be the same 
But when we leave this year we won't be coming back 
No more hanging out cause we're on a different track 
And if you got something that you need to say 
You better say it right now cause you don't have another day 
Cause we're moving on and we can't slow down 
These memories are playing like a film without sound 
And I keep thinking of that night in June 
I didn't know much of love 
But it came too soon 
And there was me and you 
And then we got real blue 
Stay at home talking on the telephone 
And we would get so excitedand we'd get so scared 
Laughing at ourselves thinking life's not fair 
And this is how it feels 

So if we get the big jobs 
And we make the big money 
When we look back now 
Will our jokes still be funny? 
Will we still remember everything we learned in school? 
Still be trying to break every single rule 
Will little brainy Bobby be the stockbroker man? 
Can Heather find a job that won't interfere with her tan? 
I keep, keep thinking that it's not goodbye 
Keep on thinking it's a time to fly 
And this is how it feels 



































Cuma satu jea.

Ahhh aku R.I.N.D.U zaman muda R.E.M.A.J.A!!

nasib baik zaman muda2 single aku best gilerrr haha. ok puas hati!!

Read more...

Bertandang (6 May 2012)

Majlis belah laki buat seminggu selepas majlis belah perempuan
Rumah keluarga merua di Ampang Indah =).
Jom layan~`


































.

Read more...

Lorem Ipsum

Our Blogger Templates Web Design

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP